Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 504 5737

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogkő a lakosság több mint 90%-át érinti valamilyen formában, mégis elég keveset tudunk róla. Például az sem köztudomású tény, hogy a fogkő akár veszélyes is lehet, ha nem kezelik. 

De mi is pontosan a fogkő? 

A fogkő lényegében egy meszes lerakódás, ami barnás foltokban jelentkezik jellemzően a fogak tövén, de számos más részen is megjelenhet a zománcon. Az étkezés során a fog felszínén kialakul egy először még nem látható lepedék réteg, amiben a feloldódott ételmaradékokból származó savak és más további lebomlott anyagok, valamint baktériumok is megtelepszenek. Ezek pedig ezzel a lepedékkel egyesülve egy meszes kemény réteggé képződnek.

Milyen veszélyekkel járhat?

A tartósan jelenlévő fogkő intenzív fogíny gyulladást generálhat, amelynek következtében az ínyünk elvékonyodik és sorvadásnak indul, ezzel párhuzamosan a fogak stabilitása is megrendül. A gyulladt íny pedig nem csak díszkomfort érzetet és kellemetlen leheletet okoz, hanem fogmosáskor vagy étkezés során, illetve akár spontán is vérezni kezdhet. 

Ha hosszú ideig kezeletlen marad a fogkő, fennáll annak is a veszélye, hogy a foggyökerek mentén a gyulladás átterjed az állkapocs-csontokra, ezért a fogak annyira kilazulnak, hogy mozogni kezdenek, így akár el is veszítheti azokat a beteg. Pedig a fogkő eltávolítása ma már egy rutin eljárás, ami gyors, biztonságos, és megfizethető. A kezelés érzetre szinte teljesen fájdalommentes. 

A fogkő-eltávolítást házilag nem lehet megoldani, bár sokan próbálkoznak mindenféle eszközzel vagy durva sörtéjű fogkefével, sikertelenül. Ráadásul ezzel, csak további sérülést okoznak a szájüregben. A fogkövet speciális géppel fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember távolítja el. A kezelést követően a fogívünk esztétikailag is lényegesen szebb látványt nyújt, mosolyunk látványosan felfrissül.

Fontos a megelőzés

Rengeteg kellemetlenségtől és nem utolsó sorban plusz kiadástól is megkíméljük magunkat, ha figyelmet fordítunk a megelőzésre. Egy kis odafigyeléssel már lényegesen sokat tehetünk fogaink egészségéért. A napi két alkalommal végzett alapos fogmosás, jó minőségű fogkefével és fogkrémmel, megelőzi a fogkő újbóli kialakulását és védi a fogakat a szuvasodástól is. A fogselyem és szájzuhany használata pedig, a fogkefével nehezen hozzáférhető fogközök tisztán tartását segíti. 

Ha már úgy látod, hogy fogaid elszíneződtek és fogkőképződésre gyanakszol, keresd fel időpontért bátran rendelőnket, ahol szakértő kollégáink kíméletes és alapos kezelést biztosítanak majd számodra.


Visszahívást kérek


Oktogon Implant Center - Budapest

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem